Races & Rally
Rallycross is een combinatie van races en rally’s die wordt verreden op een circuit dat geheel overzichtelijk is voor het publiek. Rallycross is high impact motorsport. De start is ontzettend snel, soms zelfs zo snel dat er van 0 naar 100 km/h wordt gereden.. binnen drie seconden. De races zelf zijn kort, zo’n ongeveer 3 minuten, waarin maximaal 8 auto’s tegelijk mogen starten. Elke 5 minuten gaat er weer een nieuwe race van start, en dat dus tot 60 keer op een dag.

Races
Races, omdat de ondergrond voor het grootste deel geasfalteerd is en omdat een wedstrijd over een vastgesteld aantal ronden gaat.

Rally
Rally, omdat behalve asfalt, een bepaald percentage van het circuit onverhard dient te zijn. Die wisselende soorten wegdek zijn kenmerkend voor de rallysport. Omdat die onverharde gedeelten er bij droogte of regen steeds anders bij liggen, ontstaat een bijzonder spectaculair beeld van zowel auto’s als stuurmanskunst. Een wedstrijd is een eendaags evenement met een snel achter elkaar afgewerkt programma.

Licentie
Wanneer je aan rallycross wedstrijden wilt meedoen, hoef je niet eerst een examen te doen. Dit is bij rally wel het geval. Nadat je medisch bent goedgekeurd, kun je bij de KNAF een licentie aanvragen waarmee je aan het nationale kampioenschap kunt deelnemen.

Nederlands Kampioenschap
De overkoepelende autosportfederatie KNAF bepaalt jaarlijks welke wedstrijden tellen voor het Nederlands Kampioenschap Rallycross. Minimaal vier wedstijden voor dit kampioenschap worden verreden op het Eurocircuit in Valkenswaard. In onze agenda staan de data van het NK Rallycross genoemd.

BEN JIJ EEN ECHTE COUREUR?